Η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης, κ. Ελένη Παπαδάκη, συμμετείχε στην ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας του, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2024, στα Χανιά.
Η ημερίδα επικεντρώθηκε σε δυο θεματικές, «τη δωρεά Οργάνων και Ιστών» και «Περιβάλλον και Υγεία», με την παρουσία επιφανών επιστημόνων.
Η δωρεά του ομφαλικού αίματος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αξιοποίηση του πολύτιμου για τη ζωή αγαθού στη θεραπευτική αιματολογικών νοσημάτων μέσω μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (ΑΑΚ) αλλά για καινοτόμες κυτταρικές θεραπείες, τόσο στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής όσο και στον τομέα της ανοσοθεραπείας. Είναι αναγκαίο και κρίσιμο μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας να διευκολύνεται αποτελεσματικά η πρόσβαση σε θεραπείες για τους πολίτες. Η δωρεά του ομφαλικού αίματος στις Δημόσιες Τράπεζες της χώρας μας μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτό, και στον συνεχή εμπλουτισμό της εθνικής και της παγκόσμιας δεξαμενής δοτών. Εξίσου σημαντική είναι και η ανάδειξη περιοχών που παρουσιάζουν γενετική ποικιλομορφία ώστε να αναπτυχθούν πολιτικές προσέλκυσης δοτών με ιδιαιτερότητες στα αντιγόνα ιστοσυμβατότηατς (HLAs), τα οποία αποτελούν τη βάση για την επιτυχία της αλλογενούς μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
Πάγια πολιτική των δημοσίων τραπεζών είναι οι μονάδες ομφαλικού αίματος που δεν είναι κατάλληλες για κλινική χρήση στις μεταμοσχεύσεις, να μπορούν να αξιοποιούνται σε άλλα θεραπευτικά πρωτόκολλα προς όφελος των ασθενών. Συγκεκριμένα στη ΔηΤΟΒ Κρήτης οι μονάδες Ομφαλικού αίματος που δεν πληρούν όλα τα κριτήρια για μεταμόσχευση ΑΑΚ, αξιοποιούνται στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής μέσω της λήψης πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (plasma rich platelets, PRP), για την δημιουργία γέλης αιμοπεταλίων για θεραπευτικά πρωτόκολλα της Αγγειοχειρουργικής.
#ΔωριζωΟμφαλικοΑιμα #DonateCordBlood